Onderhandelen over een aan te kopen huis in Frankrijk.

Kopen zonder makelaar.
Meer dan 50% van de Fransen kiest ervoor zijn woning zelf te verkopen. Dit betekent niet dat ze het niet via de makelaar proberen, maar omdat het exclusief gunnen van de verkoop vrij ongewoon in Frankrijk is, proberen de verkopers het zelf ook nog via een andere weg. Dit betekent bovendien dat een woning soms wel bij 5 makelaars te koop kan staan en bovendien gevonden kan worden op sites als www.pap.fr of www.sansagence.com. Sites die alleen advertenties van particuliere verkopers plaatsen. Een makelaar zou u er niet tegen mogen komen. Zie ook onze 'zoek-pagina'.

De makelaars in Frankrijk hebben de gewoonte vrij slecht om zich heen te kijken en nagenoeg niet met elkaar te communiceren. Ze zien elkaar als concurrenten en weigeren daarom nagenoeg elke samenwerking. Dit kan er onder andere toe leiden dat ze voor dezelfde woning allemaal een andere courtage vragen. Een voorbeeld:

De heer Durand wil zijn woning verkopen. Hij laat een makelaar langs komen die de verkoopwaarde van woning inschat op 280.000 euro. Omdat de makelaar ook moet leven zal de verkoopprijs dus meer moeten worden. Sommige makelaars krijgen het voor elkaar om de verkoopprijs 300.000 te maken. De eigenaar ontvangt 280.000 en de makelaar 20.000 euro. De volgende makelaar is iets bescheidener en zal “maar” 15.000 vragen. Koopt u via hem, dan betaalt u dus 295.000 euro. De derde ziet dat het pand snel verkocht zal worden en vraagt daarom slechts 7.000 euro. Als u toevallig bij deze makelaar aanbelt betaalt u 287.000.
Maar.... meneer Durand heeft zijn woning daarnaast ook op de particuliere markt te koop gezet. Met wat zoeken zult u het huis daar waarschijnlijk voor nóg minder vinden. Mocht de prijs daar niet lager zijn, dan weet u in ieder geval tóch dat het goedkoper kan. De makelaar hoeft tenslotte niet betaald te worden.


Onderhandeling:
Onderhandelen in Frankrijk is net zo goed mogelijk als in andere landen. U kunt er van uitgaan dat de verkoper zijn pand graag kwijt wil en dus meestal wel bereid is concessies te doen in voorwaarden of prijs. Soms gebeurt het wel dat het echt niet lukt een koopprijs naar beneden krijgen. Maar als u met goede argumenten komt, is de eigenaar meestal wel bereid mee te gaan.

Onderhandelen via de makelaar gaat iets anders dan rechtstreeks met de particulier. De eerste heeft namelijk ook nog zelf een belang. U bent verplicht de woning via deze makelaar te kopen als u de woning via hem bezichtigd hebt. Dit kan tot vreemde situaties leiden. Een praktijkvoorbeeld van 30 à Vendre:

Een woning staat te koop voor 549.000 euro en er is een potentiële koper, meneer A. Na enige biedingen wenst A niet hoger te gaan dan 500.000 euro. Dit wordt door de verkoper afgeslagen. Een paar weken later heeft een andere klant, meneer B, de woning via de eigenaar zelf gevonden. B slaagt er in dezelfde woning voor 494.000 te kopen. Dus voor een lager bedrag dan de laatste bieding van meneer A. De makelaar weigerde in dat geval namelijk ook maar iets van zijn commissie van 25.000 euro in te leveren en heeft hiermee de zaak geblokkeerd. Had hij genoegen genomen met bijvoorbeeld 6.000 euro, dan had Koper A de woning kunnen kopen en had de makelaar ook nog iets verdiend.
Uiteindelijk sneu voor A, die niet het recht had om na de mislukte onderhandelingen rechtstreeks naar de eigenaar te gaan. Dit is wettelijk vastgelegd!

Dit voorbeeld geeft aan dat het verstandig is om altijd eerst te kijken of een woning die u bij de makelaar gezien hebt
maar nog niet met deze makelaar bezichtigd hebt, rechtstreeks via de eigenaar kunt bezichtigen.
A
ls u op zoek bent naar een woning van 400.000 zal de makelaar al gauw 20.000 euro commissie vragen. Voor een veel lager bedrag kunt u iemand als 30 à Vendre inhuren die continu voor u op zoek gaat bij de particuliere sites, in locale krantjes etc. Hoogstwaarschijnlijk zult u op deze manier dezelfde woning ook vinden tegen lagere kosten.

Rechtstreeks met de eigenaar onderhandelen.
In een onderhandeling met de particuliere eigenaar in Frankrijk is het belangrijk je te kunnen inleven. Uiteraard wilt u zo min mogelijk voor de woning betalen en wil de eigenaar de hoofdprijs ontvangen. Dit is een mooi uitgangspunt voor een patstelling. Vanzelfsprekend is bij de start de wil tot overeenkomen bij beide partijen aanwezig. Probeer hier tijdens de onderhandeling op te blijven letten. Dit doet u door argumenten die u tijdens de onderhandeling gebruikt altijd goed te onderbouwen. Zeg niet dat de keuken niet meer van deze tijd is en dat een nieuwe keuken 20.000 euro kost en dat de prijs dus naar beneden moet. Misschien is de eigenaar wel heel blij met zijn keuken, waar hij met veel plezier kookt en vind hij dit helemaal geen goede reden. Door zijn keuken af te kraken komt u niet dichter bij een goed resultaat, maar raakt u er juist van af.

Trots op de woning
Een goede illustratie van de problemen die tijdens de onderhaneling kunnen opduiken vormt het volgende verhaal:

Een adviseur wordt tijdens een steeds stroever verlopende onderhandeling tussen twee particulieren (NL-FR) gevraagd om te zien of er nog iets te redden valt. De Nederlander had met allerlei argumenten de vraagprijs van 245.000 willen onderhandelen naar 220.000 euro. De Franse eigenaar was niet gediend van de directe manier van benaderen en kwam als tegenbod met een bedrag van 260.000. De Nederlander snapte hier natuurlijk helemaal niets van. Hij had niet door dat hij de Fransman zodanig had beledigd dat deze zijn huis (waar zijn vader in opgegroeid was) niet meer aan deze onbeschofte Bataaf wilde verkopen. Onnodig. Desgevraagd in een persoonlijk gesprek, vertelde de Fransman dat hij best wilde onderhandelen, maar niet met iemand die deed alsof hij de woning eigenlijk niet wilde, alsof hij gedwongen was om hier te moeten wonen. Helas viel er niets meer te redden. Deze onderhandeling is niet meer goed gekomen.

In Frankrijk is een onderhandeling niet alleen belangrijk om de prijs te definiëren maar ook om alle andere voorwaarden te bespreken. U kunt dus niet, nadat er al overeenstemming over de prijs is, ook nog eens beginnen over een ontbindende voorwaarde in verband met de bouwvergunning. Alle belangrijke voorwaarden moeten al tijdens de onderhandeling naar voren komen, vóórdat er definitieve afspraken worden gemaakt.

Auteur: Mikel de Rooij
30 à Vendre


Het spel van de onderhandelingen

De verkoper kan nog alle kanten uit. Ook tijdens de onderhandelingen.
Wat sommige kopers in het heetst van de strijd nog wel eens vergeten is dat het uiteindelijk de verkoper is die bepaalt of hij het huis tegen de geboden prijs en voorwaarden wil verkopen. Zolang er geen compromis de vente is getekend, staat het de verkoper vrij om een bod niet te accepteren, het huis terug te trekken uit de verkoop of het aan iemand anders te verkopen. In Nederland is het gangbaar dat tijdens de onderhandelingen de verkoper niet ook nog eens met een andere potentiële koper onderhandelt. Deze gewoonte bestaat niet in Frankrijk. En mondelinge overeenkomsten zijn niets waard. Koper en verkoper hebben pas rechten nadat beide partijen het compromis de vente hebben getekend.

Onderhandelen op zijn Frans
Onderhandelen over de prijs is een vak apart in Frankrijk. U kunt het zelf doen, u kunt daarbij hulp zoeken, maar u kunt beter het Nederlandse onderhandelingsspelletje thuis laten. Fransen zijn al snel beledigd door een laag bod. Uw bod kan vaak beter gelijk het eindbod zijn en dient dan te worden ingepakt in veel mooie woorden van waardering en bewondering, ah…., c’est superbe, formidable, magnifique!…… en hoe geweldig de verkoper het huis heeft verbouwd/opgeknapt/onderhouden; hoe heerlijk het zou zijn om juist op deze plek te mogen wonen, hoe enorm gentil de verkoper is. Voor Nederlandse huizenkopers komt dit al snel over als ‘slijmen’, ze zijn dit over het algemeen niet zo gewend. Maar in Frankrijk is slijmen de smeerolie voor elke overeenkomst.


Auteur: Wim van Teeffelen
www.compromisdevente.info


 

Ga naar Frankrijk TopList uw mening telt!!!

HOME

Zoeken Selecteren Onderhandelen Aankoop Geldzaken En dan... Vraag e

IMM
Frans onroerend goed zonder makelaar

onafhankelijke Nederlandse makelaar ondersteunt de koper van een huis in Frankrijk

Een project van Gregor Hakkenberg

Een huis in Frankrijk  kopen

English version: