Ga naar Frankrijk TopList uw mening telt!!!

HOME

Zoeken Selecteren Onderhandelen Aankoop Geldzaken En dan... Vraag e

De verschillende manieren om een huis te zoeken en te vinden

Huis in Frankrijk zoeken via Internet
Huis in Frankrijk zoeken ter plekke
Een korte schets van de Franse huizenmarkt

Een huis in Frankrijk zoeken via Internet
Het zoeken van een passend huis in Frankrijk begint natuurlijk gewoon thuis aan de computer. Ook de Franse huizenverkopers hebben inmiddels het internet gevonden. Helaas mikken veel huizensites puur op kwantiteit. De meeste bieden advertentieruimte aan voor zowel particulieren als makelaars, waarbij het vaak onmogelijk is om het particuliere aanbod uit te filteren. Zo vind je op vele sites telkens weer interessant ogende huizen die bij nader inzien door de makelaar online zijn gezet. Diezelfde huizen staan dan vaak ook nog wel ergens anders te koop. Misschien rechtstreeks van de verkoper, maar het kan net zo goed weer dezelfde of een andere makelaar zijn die het huis aanbiedt. Gelukkig zijn er een paar sites die wél het onderscheid maken en expliciet alléén het aanbod van particulieren accepteren. Een overzicht, dat overigens niet compleet is en hopelijk regelmatig zal worden aangevuld. We beperken ons daarbij tot huizensites met alléén huizen van particulieren en alléén in Frankrijk, zonder enige band met makelaars.

De Particulier à Particulier (F)
Dit is de marktleider in Frankrijk. Een site met een enorm aanbod, dat bovendien dagelijks groeit met duizenden nieuwe huizen. De site is overigens een afgeleide van de gelijknamige papieren huizenkrant. De huizenverkoper kan kiezen uit verschillende advertentieformaten, waarbij de prijs oploopt naarmate men meer tekst en foto's wil plaatsen. Hierdoor zijn de advertenties vaak erg kort, staan ze vol afkortingen en staan er maar een paar foto's bij. Met name de goedkopere huizen zijn vaak erg summier.

Entre Particuliers (F)
Nummer twee, met ongeveer hetzelfde systeem. De krant die de kiosk ontgroeit is en het Internet op ging. De laatste tijd is Entre Particuliers in opspraak door de zeer aggressieve verkoopmethoden van het telefonische team. Klanten wort verplicht een zes maanden contract te nemen waar ze niet onder uit komen tenzij ze officieel aantonen dat hun huis verkocht is. Omdat dit bedrijf een automatische overschrijving eist en gewoon doorgaat met afschrijven, zijn er nu diverse rechtszaken met gedupeerden die nog maanden na de verkoop van hun huis geld van hun rekening zagen verdwijnen. Als koper hebt u daar echter in principe geen last van.

Immogo (F, NL, E, D)
Meertalige site met bijna 800 huizen in heel Frankrijk. Werkt op basis van No Cure No Pay, waarbij u 1% betaalt als uw koper via Immogo komt.

Property for Sale in France (PSF) (F, NL, E, D)
Goed vindbare site met honderden huizen, online vertaalsysteem met echte vertalers. Een advertentie kost hier 5,95 per maand. Vertalingen zijn ofwel zelf in te vullen of via de site te bestellen à 0,10 € per woord.

Nederlanders.fr (NL)
Site voor en door Nederlanders in Frankrijk, met een pagina vol woningaanbod van vooral Nederlandse particulieren.

Wonen in Frankrijk
De bekende Frankrijkinformatiesite van Wim Bavelaar biedt op een van haar vele pagina's ook aan particulieren de mogelijkheid hun huis te koop te zetten.


Vivastreet.fr
(F)
Een site met gratis advertenties in veel domeinen, vergelijkbaar met marktplaats.fr. Hier kan echter iedereen zo veel huizen plaatsen als hij wil. Dit betekent dat er dus ook huizen van makelaars tussen kunnen zitten (ongeveer 50%). Gelukkig biedt Vivastreet de optie om alleen de huizen van particulieren te bekijken. Daarom mag de site hier in het lijstje.

3D-Immo (F)
Heel veel advertenties, en opnieuw van heel veel makelaars. Maar net als bij Vivastreet kun je de makelaars uitfilteren om alleen het particuliere onroerend goed te bekijken.Het aanbod is dan wel een stuk magerder. Een kleine test in department 71 levert slechts drie particuliere huizen op, tegenover 48 van makelaars.

[meer sites volgen binnenkort]

Huis in Frankrijk ter plekke zoeken
Misschien wel de beste manier om écht dat ene koopje op te snorren is door in Frankrijk zelf ter plekke te speuren naar het stulpje van uw dromen. Het beste kunt u eerst op zoek gaan naar een regio of zelfs dorpje waar u wel zou willen wonen, om pas daarna heel gericht in die buurt te gaan zoeken. Een goed startpunt is het gemeentehuis: le mairie of Hotel de Ville. Vooral in de kleinere dorpjes weet de burgemeester of diens secretaresse namelijk precies welke huizen en grondstukken te koop zijn of binnenkort komen. Zij zien het als hun plicht om de verkopende burgers aan een klant te helpen. Dus als u komt vragen, brengen ze u graag in contact met de eigenaar. En die u zeker welwillend te woord zal staan, want u komt immers via de burgemeester!
Ook zonder burgemeester kunt een heel end komen. Stop bijvoorbeeld in de plaatselijke kroeg en vraag van achter een glaasje van het een of ander: "Je cherche la petite maison blanche, qui est à vendre. Savez-vous où elle est?" Natuurlijk weten ze dat niet, want u hebt dat huisje net zelf verzonnen. Maar ze kennen wél een boerderij die waarschijnlijk te koop komt. Van Petit Jacques. Is dat hem soms? Of bedoelt u soms die ruïne in het bos? Een discussie barst los, en voor u het weet bent u op de hoogte van alle onroerend goed dat in deze regio te koop heeft gestaan, te koop staat of misschien te koop zal komen te staan.
Een andere manier om particuliere verkopers te vinden, is door te kijken in de regionale huis-aan-huisblaadjes of in de streekkrant. Vraag tijdens uw zoektocht gewoon in het hotel, bij de tabac of zelfs de bakker naar "Le journal avec les petites annonces". Daar staat altijd een rubriek met onroerend goed (immobilier) in. Als er niet de naam van een makelaar bij staat, of de vermelding "part. à part.", "agences s'abstenir" of alleen een telefoonnummer, dan gaat het waarschijnlijk om particuliere adverteerders die rechtstreeks zaken willen doen.

De Franse huizenmarkt, makelaars en notarissen
Deze site is eigenlijk bedoeld om u te helpen een huis te vinden zonder de makelaar in te schakelen, maar het zou flauw zijn om niet op zijn minst de mogelijkheid even aan te stippen. Soms heeft de makelaar namelijk inderdaad als enige een bepaald huis in portefeuille. Meer achtergronden over deze beroepsgroep en de gehanteerde technieken en tarieven vindt u op de pagina met
prijsvergelijkingen en rekenvoorbeelden.
Makelaars zijn in het algemeen wat huiverig voor rechtstreeks contact tussen koper en verkoper en zullen in ieder geval goed naam en adres van de potentiële koper noteren. Dit om te voorkomen dat deze later stiekem zelf de verkoper opzoekt en de zaak beklinkt zonder dit aan de makelaar te melden. Als de makelar daar achter komt, heeft overigens vooral de verkoper een probleem. Die heeft immers een contract en moet voor een door de makelaar aangezwengelde transactie de commissie betalen.

De notaris
Voor de Franse notaris is de handel in onroerend goed een belangrijke bron van neveninkomsten. Sterker, sommige notarissen zijn bijna verkapte makelaars. Zij adverteren met de huizen van cliënten via een maandblad, de publieksmedia (kranten en huis-aan-huisbladen) en op de site www.immonot.com. Notarissen krijgen bij de koop natuurlijk gewoon betaald voor de akte en zo. Dat zijn standaardkosten voor de koper. Daarnaast betaalt de verkopende partij soms ook 'onderhandelingskosten' (frais de négociation), die hij natuurlijk gewoon weer in zijn vraagprijs verwerkt. Of er ook daadwerkelijk onderhandeld wordt, maakt daarbij niet uit. Niet alle notarissen zijn daarin even gehaaid. Als je belt en vraagt wat de minimumverkoopprijs is, krijg je die soms gewoon te horen. Wat je onderhandelen noemt! Omdat notarissen vaak huizen uit erfkwesties te koop hebben en minder dan de makelaars geneigd zijn hoog in te zetten, kun je er soms goede zaken doen. Ga dus als u op zoek bent naar een huis in een bepaalde regio in ieder geval langs de notarissen en leg ze uw wensen voor. Wie weet wat het oplevert, en het is allicht goedkoper dan via een makelaar.

Auteur: Gregor Hakkenberg

IMM
Franse huizen zonder makelaar

Een project van Gregor Hakkenberg

Een huis in Frankrijk  kopen van particulieren via internet

English version: