Ervaringen van Nederlandse huizenzoekers met makelaars in Frankrijk

In Frankrijk zijn vele professionele, goed ingevoerde en betrouwbare makelaars, die zich 100% inzetten voor een vlekkeloze transactie waar zowel koper als verkoper een goed gevoel aan overhouden. Helaas zijn er ook een aantal die het minder nauw nemen met de wettelijke regels, die rommelen en sjoemelen en die er vooral op uit lijken om de eigen zak te spekken. Op deze pagina geven we huizenkopers uit Nederland graag de ruimte om hun ervaringen - goed en slecht - te vertellen. Verhalen uit de praktijk kunnen aspirant-huizenkopers helpen om valkuilen, voetangels en klemmen te vermijden. U kunt hier uw verhaal anoniem publiceren. Maar uit oogpunt van zorgvuldigheid moet uw naam en adres wel bij de redactie bekend zijn. En vanzelfsprekend is het niet de bedoeling om hier individuele makelaars of Nederlandse bemiddelaars op de Franse huizenmarkt door het slijk te halen. Dus hou het objectief en bewaar een zekere distantie.

Nederlandse Bemiddelaar keurt rot dak goed
In ons huis in Frankrijk is het dak behoorlijk aangetast door houtwurm en boktor. Iets wat ik tijdens de bezichtigingen al had opgemerkt. Ik beklopte de balken, bekeek alle gaatjes en vroeg de Nederlandse bemiddelaar (de heer C.) die ons namens de Franse makelaar begeleidde of het wel in orde was. Hij verzekerde mij dat het om oude schade ging, die door een goede behandeling verder geen kwaad kon. Het was allemaal eiken houtwerk, dat heel veel kon hebben. Toen wij echter twee jaar na de koop de zolderverdieping bewoonbaar gingen maken en het dak wilden laten isoleren, bleek 80% van de dakspanten totaal kapotgevreten door insecten. We hebben alles moeten vervangen. Gelukkig waren de wat dikkere balken, hoewel plaatselijk sterk aangetast, met toepassing van voldoende insecticide nog wel te redden, zodat het authentieke karakter van de zolderverdieping bewaard bleef. Maar het bleef natuurlijk een kostbare affaire. De bemiddelaar wist waarschijnlijk ook niet dat het dak zo slecht was. Maar dan had hij dat moeten zeggen en geen positief kletsverhaal moeten ophangen. Alles voor de verkoop, lijkt het wel.


Makelaar geeft uitstekende service
Het lijkt wel of u in deze site alleen maar de makelaars wilt zwart maken. Wij zijn door ons regionale makelaarskantoor uitstekend geholpen bij de koop van ons huis in de Dordogne. De Nederlandse contactpersoon, de heer P., heeft ons eerst heel veel huizen laten zien, zonder dat wij ook maar een moment het gevoel kregen dat wij snel moesten kopen. Zelfs heeft hij ons herhaaldelijk op mogelijke negatieve aspecten gewezen. Ook waren wij zeer tevreden over de service na de koop. Deze makelaar heeft ons geholpen bij de aansluitingen van water, elektriciteit en telefoon, het openen van een bankrekening en het afsluiten van de benodigde verzekeringen. En toen wij eens een lekkage hadden heeft hij op zijn vrije zondag een loodgieter voor ons geregeld. Zo kan het dus ook!


Voor niks gekomen
Het is niet mij overkomen, maar van kennissen hoorde ik verhalen dat er makelaars zijn die je voor niks naar Frankrijk laten komen. Ze denken: als je er maar eenmaal bent dan verkopen ze je wel wat anders. Zoals bijvoorbeeld vrienden van mij die een camping aan een rivier op het oog hadden. In de Morvan. Ze hadden vooraf gevraagd of er overstromingsgevaar was. De Nederlandse makelaar had bij hoog en bij laag gezegd dat de rivier wel eens totaan de weg steeg, maar nooit verder. Ze kwamen in een weekend na een regenachtige week en u raadt het al: de hele camping stond blank. Die mensen konden dus meteen weer terug. 1600 km voor niks gereden. Nog een geluk dat het geregend had. Stel je voor dat je het niet merkt en je koopt die camping. Dan merk je het pas het seizoen daarna! Andere mensen hadden net zoiets. Die reden helemaal naar de Pyreneeën. Bleek dat twee van de huizen die ze op de site van de makelaar hadden gezien al verkocht waren. Probeerde de makelaar ze wel allerlei andere huizen te laten zien. Die mensen hebben later toch wat gevonden, maar wel via een andere makelaar. Het kan ze niks schelen. Ze willen gewoon verkopen.

-------------------

Makelaarsreclame met toekomstvisie
Dat advertentieteksten van makelaars niet altijd de lading dekken, wisten we natuurlijk allang. We waren immers gewaarschuwd, en dus telden we - met z'n tweetjes - voor vier. En desondanks stonken we er met open ogen in ! Het staat er toch ècht, op de site van een bekende makelaar/OG-handelaar : 'Het park is gelegen in het departement Creuse..' en 'het bewaakte park La Vergne-35 is geheel omheind en...'het bevat ongeveer 100 chalets...' en meer van dat soort beschrijvingen van een feitelijke situatie.

Kijk, dat er ook stond 'een unieke kans voor degene die wil leven als een god in Frankrijk, maar daar niet een fors kapitaal aan wil spenderen', dat hadden we al met een korreltje zout genomen. Je moet door teksten héén lezen; het gaat om de féitelijke situatie, hadden we van te voren tegen elkaar gezegd.

Ook hadden we keurig van te voren een informatiepakket opgevraagd, maar helaas nog niet ontvangen. Ook dat had - achteraf bezien - alarmbelletjes moeten doen rinkelen, maar tsja, wat wil je, als de mentale knop eenmaal is omgezet 'dat we zoiets maar eens moeten gaan bekijken?'

Toen we dus onlangs een weekje vrij hadden, werd een ritje naar Midden-Frankrijk uitgestippeld. Dan zouden we eens wat pandjes gaan bekijken. En dus ook maar eens Les Hautes de la Vergne in de reisroute opgenomen. Gelukkig zijn de routeplanners en het grote dikke rode ANWB-boek 'Het Beste van de Weg' welkome hulpmiddelen, en de reis verliep voorspoedig.

Maar eenmaal in het desbetreffende dorpje aangekomen, sloeg de eerste twijfel toe: dit zag er toch heel anders uit dat de omgevingsfoto's.
En dan dat smalle weggetje dat de ingang naar het bungalowpark zou moeten zijn: een smal grindpad van amper één auto breed waar het onkruid minstens een meter hoog stond. Niet in de berm, maar op het pad zelf ! Alsof er drie jaar lang geen tractor overheen was gereden. Het leek alsof we uitgestorven gebied inreden.
Maar die rioleringsbuizen, haspels elektrakabel e.d. langs het weggetje duidden er toch op dat er hier werd gewerkt? Eigenlijk stonden we al op het punt de auto maar te keren (maar dat kon op dat smalle paadje niet), toen we in de verte drie oude vervallen boerenschuren zagen staan, met daarachter een witte caravan. Bij aankomst schoten de ratten weg !
De boerenhoeve was verlaten, dichtgetimmerd en duidelijk al vele jaren niet meer in gebruik (zoals je veel vervallen panden in Frankrijk ziet).

Zouden we dan toch verkeerd zijn gereden? Dan maar terug, via datzelfde smalle grindweggetje. En toen, plots, zágen we het: er stond één houten chaletje tegen een berghellinkje. Dus de auto maar weer achteruit gereden (ja, ik pas op !), en te voet tegen de heuvel op.

Aangekomen bij het chaletje valt meteen het gammele trappetje naar de veranda op, en de reclamefolder van de Nederlandse projectontwikkelaar achter het raam. Die naam stond níet in de makelaars-advertentie (natuurlijk niet; de makelaar wil niet dat je zelf van te voren contact opneemt met de ontwikkelaar want dan loopt 'ie z'n provisie mis).
In het afgesloten chalet, zo valt door de ramen te zien, staan drie plastic tuinstoeltjes en hangen twee grote wandkaarten met de indeling van het toekòmstige bungalowpark. Kortom: kennelijk een model-chalet, in een verder uitgestorvenomgeving.
Niks geen 'honderd chalets op een afgesloten terrein achter een slagboom', zoals de makelaar schrijft.

Eenmaal weer thuis in NL, toch maar eens de site van de ontwikkelaar-zelf bekeken. Kijk, die formuleert het tenminste duidelijker: dat het een ontwíkkelingsplan is, dat er zus-en-zo kan kómen. Teksten die duidelijk maken dat het nog niet bestaat. Alhoewel: sprekend over centrale voorzieningen, en er dan een foto bijzetten van een ànder zwembad en een tafeltennistafel, wekt toch een onvolledig (en vertekend !) beeld.

En wat wil het geval bij thuiskomst? Er is alsnog een mailtje van een Nederlandse makelaar (bij een Franse firma) die we onlangs om een infopakket hadden gevraagd ! En wat heeft hij te melden?: 'dat het project niet doorgaat, en dat hijzelf voortaan bij die-en-die makelaar werkt'. Of het één met het ander te maken heeft, weet ik niet.

Uiteindelijk is het nog een uiterst plezierig reisje geworden. Alleen al het rijden over Franse (auto-)wegen is een lust voor het oog: na elke bocht een nieuw, adembenemend uitzicht. En zo reisden we van plek A naar B en C en verder, en vlóóg een weekje-LDF voorbij. Inmiddels zijn we begonnen aan de samenstelling van een nieuw lijstje van daar-moeten-we-eens-langs. En over de terugkeer in Puy-en-Velay en de Franse DDE en het belabberde uiterlijk van Franse industrieterreinen hebben we het een andere keer nog wel eens.

ps - is er geen wettelijke bepaling dat projectontwikkelaars en makelaars niet-langer-bestaande aanbiedingen van hun site moeten halen?

----------------

Verdwenen meters

Hollanders zijn dol op veel vierkante meters bij hun Franse huis. Langzamerhand begint dat ook bij Franse makelaars door te sijpelen. Dus wat doe je als ploeterende Franse makelaars: je verzint er toch wat meters bij. Twee gevallen uit de praktijk van Ondernemen-Frankrijk in de laatste maand:

Klant 1 had een mooi terrein van 1085 m2 met huis gezien op de site van een makelaar. Duizend meter tuin is precies wat hij zocht en bovendien was het een aardig huis. Prijs overeengekomen en de makelaar hield stug vol dat hijzelf wel het compromis de vente zou opstellen, daar was geen notaris voor nodig. Klant belt mij op om te vragen wat ik ervan vond. Dus wij bellen de makelaar en er kon geen sprake van zijn dat hij afweek van zijn gebruikelijke manier van werken. Nou ja, dan laat je zo’n makelaar toch het contract maken, de koper wilde immers het huis graag hebben. Er komt een compromis de vente, dat er overigens heel goed uitzag, maar wel met een bijzonderheidje: de kadastrale gegevens stonden niet vermeld, alleen de totale afmetingen. Die kadastrale gegevens kwamen vanzelf wel in de acte authentique zei de makelaar…Ja, ja,….

Gelukkig was het kadaster voor de gemeente waar dit huis lag al gedigitaliseerd, dus we konden zeer eenvoudig nagaan via www.cadastre.gouv.fr wat de situatie was. En die gaf 805 m2 aan, een kwart minder dan gedacht. De zijtuin die de makelaar had aangewezen bleek van de buurman te zijn….Een notaris had dit uitgezocht bij het opstellen van een compromis de vente, de makelaar doet dat niet, deed dat in elk geval niet in dit geval en in de kleine letters stond natuurlijk wel dat de koper geen aanspraak op schadevergoeding of ontbinding kan maken mocht de afmeting van het terrein afwijken van wat er in het compromis de vente stond genoemd…..De klant is nu aan het onderhandelen over een flinke prijsreductie voor dit pand, want hij wil het nog steeds graag kopen.

Klant 2 wilde ook een terrein kopen van ongeveer 1000 m2 en twijfelde bij het eerste bezoek al aan de opgegeven grootte van het terrein. En nee, een kadasterkaart had de makelaar even niet voor handen. De makelaar gaf wel aan dat de geïnteresseerde een landmeter kon inhuren om het terrein officieel in te meten, die wilde de makelaar met plezier regelen. Voor ongeveer € 1500 zou de klant het dan helemaal zeker weten. Ook deze klant belde op met de vraag wat ik hiervan vond. Vijftienhonderd euro voor een landmeter voor een terrein van 1000 vierkante meter vond ik nogal stevig, dus ik heb wat rondgebeld en twee offertes aangevraagd. Die kwamen uit tussen de 500 en 700 euro. De makelaar meldde dat de verkoper alleen wilde meewerken aan een landmeterrapport van de door de makelaar voorgestelde landmeter. Klaarblijkelijk had de makelaar daar een kick-back deal mee. Kon-ie ook wat verdienen aan mogelijke kopers die twijfelden aan de grootte van het terrein…De klant is verder gaan zoeken…

Uw verhaal hier?
Hebt u ook een goede of minder goede ervaring met Franse makelaars en/of hun Nederlandse bemiddelaars? Wij plaatsen het graag.
Stuur uw verhaal naar info[apestaartje]en-france.nl

Ga naar Frankrijk TopList uw mening telt!!!

HOME

Zoeken Selecteren Onderhandelen Aankoop Geldzaken En dan... Vraag e

IMM
Frans onroerend goed zonder makelaar

Een huis in Frankrijk  kopen

English version: